Na koleno záplata

Před časem vyšel článek o upraveném střihu na legíny, který nyní u nás koupíte ve velikostech pro holčičky od cca 2 do 9 let. Barča také přiznala, že legíny šije často, neboť mají velkou spotřebu. Musím souhlasit. Vanda nosí legíny do školky a jejich spotřeba s věkem roste. Pokud se legíny nepokecají, nepomalují, neprostřihnou, tak se jim pravidelně prošoupou kolena! Už při praní je vidět, jak se látka tenčí a tenčí a nakonec je vidět koleno! Co pak?

1

Z dlouhých legín je možné udělat krátké :o) nebo našít záplatu. Já našívám záplaty. Musím se však přiznat, že na tyto „opravy“ musím mít náladu.

Pokud je látka na koleni tenká – řídká – děravá, používám záplaty ze dvou vrstev a ze dvou stran. Z rubu záplatu menší, aby se díra netrhala při oblákání. Z líce větší, aby se koleno zpevnilo. Střih na záplaty si připravíte od ruky nebo podle skleničky. Větší záplata jsou dvě kolečka hrdla vedle sebe, menší záplata je kolečko dna. Doporučuji, aby velká záplata překryla celou oblast řídké látky na koleni.  Záplaty střihám ze dvou vrstev úpletu a obvod začišťuji obnitkovacím stehem.

2

5

Nyní nastává úskalí, jak přišít záplatu do úzké nohavice. Ráda bych napsala, že mám „vychytávku“, jak to udělat snadno a rychle. Bohužel, je nutné rozpárat šev nohavice :o(. Osobně používám malé nůžky. Více o párání najdete v našem článku zde.

3

4

Na rubovou stranu legín položíme lícem nahoru malou záplatu. Po obvodu přišijeme. Šijeme přímým nebo cik cak stehem.

6

7

Na lícovou stranu legín položíme velkou záplatu tak, aby překryla malou záplatu, po obvodu přišijeme.

9

8

Sešijeme šev nohavice a je spraveno!

A co Vy? Jak řešíte roztrhaná kolena? Používáte nažehlovací záplaty nebo máte svoje triky? Budeme rády, když nám napíšete do komentáře.

uvod

A když je uděláte trochu veselé, bude z nich rázem umělecké dílo. 🙂

A co Vy? Jak řešíte roztrhaná kolena? Používáte nažehlovací záplaty nebo máte svoje triky? Budeme rády, když nám napíšete do komentáře.

Hezké dny bez děravých kolen a šijte s námi!

Dáša

 

 

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Zuzka napsal:

    Ahojte šikulky! Mám štyroch chlapcov, takže pri záplatách už budem čochvíľa majster. Pri plátaní dier využívam dve veci.
    1. Plátací steh (pri jednoduchých strojoch je to len dopredu a dozadu), kým sa diera neuzatvorí.
    2. Pri úpletoch, teplákovine a elastických materiáloch nezabudnem na kúsok tenkého vlizelínu. Potom sa mi nič nekrúti a výsledok je super.

    Vlizelín dám na spodnú stranu diery a ak mám záplatu z úpletu, či teplákoviny, tak aj na tú dám vlizelín. Potom pomaly obšijem buď jednoduchým stehom v kraji alebo pekne cikcak najkratší krok a 3mm šírka. Prechádzam jeden vpich do záplaty a druhý tesne vedľa nej. Bez hanby použijem aj viac záplat cez seba – urobí to pekný efekt.

  2. Ja napsal:

    Super návod! Konečně jsem se dokopala k zašití prvních kalhot (v rámci tréninku pyžamových), a když pominu kvalitu mého šití, zvláště v obloučcích, tak i výsledek vypadá dobře. Na záplaty jsem použila zbytky z nohavic z druhého prošoupaného pyžama, které jsem zkrátila na letní, tak mám 2 v 1 :o) Ještě jednou díky, Vaše návody mi v mých začátcích skutečně hodně pomáhají.

  3. Blanka napsal:

    Dobrý den, já díry na kolenou vystřihuju. Ustřihnu nohavici nad a pod dírou (většinou jsou díry na obou kolenou, takže to dělám symetricky), z barevně ladící nebo kontrastní látky ušiju válec stejně široký jako rozstřižená nohavice, a jednoduše všiju nahoře i dole. Nohavice tím i trochu prodloužím, což je u dětí většinou žádoucí 🙂

    • Lenka napsal:

      Dobrý den,
      právě řeším, že bych tímto stylem, vystřihnutí kolen a všití nové části nohavice, jako válce opravila synovi prošoupané rifle. Jen nemám odvahu střihnout..
      Můžete mi prosím poradit, zda to není pitomost u riflí, zda s tím není spojen nějaký problém,… nevypadá to divně.. chci našít jiný materál.. počesanou teplakovinu.. co myslíte?
      Případně, kdybyste byla tak hodná a dodala mi odvahu fotkou těch vašich přešitých nakoleníků(lenka@kmoch.cz)
      Děkuji,

      • Dáša (mamas) napsal:

        Dobrý den, kombinace materiálu se nebojte, kontrast vypadá mnohdy lépe než všívání stejného materiálu. Jen bych třeba látku na záplatu zdvojila, aby se opět rychle neprodřela a byla silou podobná riflovině. Kalhoty s dírou syn nosit nebude, ale opravené určitě ještě vynosí :o). Ať se daří Dáša.

  4. Lucie napsal:

    Dobrý den, Vaším webem jsem doslova objevila Ameriku! Věcné, přehledné, vtipné, prosté SKVĚLÉ!!! Člověk si dělá zbytečně hlavu s tím, co se dá vyřešit snadno. Vaše vychytávka s rozpáranou nohavicí mi prostě vyrazila dech. Díky

  5. Alena napsal:

    Dobrý den, čtu si vás článek a přemýšlím, ja rovnou zpevnit koleno při šití tepláku, jakou tam dát rovnou zpevnovací záplatu, jak to udelat, jestli zevnitr nebo zvenku nebo oboje. Jestli je zpevnit vlizelínem. Jinak děkuji za všechny rady a nápady, které tady máte, jsou super. 🙂

    • mamas napsal:

      Dobrý den Aleno, no to je otázka do pranice.:-) Zrovna včera u nás jedny tepláky vzaly za své skvělým a oblíbeným klouzáním po kolenách.:-) Takže zesílit od začátku je skvělý nápad. Asi bych to dala zvenku, protože když to uděláte zevnitř, tak sice nebude díra skrz, ale na té horní vrstvě se díra stejně udělá. Asi bych to udělala v celém pruhu na koleno, jak mívají montérky. Pokud ze stejné látky, tak podžehlit oboustranným vlizelínem, ten to zpevní, tak by ta horní vrstva mohla déle vydržet. (Tím pádem by to vlastně šlo udělat i zepodu :-)) A nebo rovnou použít nějaký odolnější materiál, třeba tu montérkovinu (kepr), ta by mohla něco vydržet. Ale zase to nebude tak pohodlené, jako z teplákoviny. No je to boj s těmi koleny.:-) Tak ať se daří a kolena dlouho drží. Pěkný den, Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)