Kapsa – Kapsář – Kalendář

Na začátku byla kapsa, tedy balíček kapes, které jsem našla mezi látkami. Mamka je odpárala ze starých kalhot, že by se daly někam našít… tak proč nevytvořit kapsář a s čtyřiadvaceti kapsami netradiční adventní kalendář? U nás doma bude kapsář – kalendář viset celý rok na dveřích, kde bude zakrývat skleněnou výplň, proto adventní kalendář připomínají pouze čísla na boku kapes. (Ty můžete vynechat a papírové čísla pouze na období adventu přichytit kolíčkem na hranu kapes.)

11

 

15

Celá myšlenka kapsáře mi připadala skvělá, než jsem jí začala realizovat :o).  Kde sehnat 24 kapes a nekrást? Můžete zapojit celou rodinu, probrat skříň (když každý měsíc vyřadíte jedny kalhoty, které nahradíte novými, máte na příští advent kapsy :o)) nebo při výprodeji v sekáči koupit potřebný počet kalhot. Pokud budete vybírat, koukejte po kapsách bez cvočků. Kapsy z kalhot odpárejte, pokud mají cvočky nebo jiné kovové ozdoby odstřihněte látku kalhot – cvoček zůstane na kapse.  Dále potřebujete jehlu do stroje a nit, oboje určenou na jeans. (Článek o jehlách zde, více o nitích zde).

1

Než se do celého projektu pustíte, vyzkoušejte si na vašem stroji přišít jednu kapsu… Musím přiznat, že jsem se při našívání kapes dost trápila. Kapsář (našití kapes) jsem měla v plánu zvládnout za nedělní odpoledne, ale ve skutečnosti jsem ho šila několik večerů.

Pokud nemáte kapsy ani stroj, který je prošije, nevadí, připravte si kapsy podle návodu z tenčího materiálu a ve velikosti která Vám vyhovuje. Návod jak na zadní kapsy zde.

Co budete potřebovat:

  • 24 kapes
  • Látku na přední stranu + poutka
  • Látku na zadní stranu
  • Nažehlovací výztuhu (např. ronofix 80)
  • Jehlu na jeans
  • Nit na jeans (potřebovala jsem 4 špulky nití o návinu 30m) – používejte pouze na přišívání kapes.
  • Stužku + razítka čísel + barvu na textil

4

Na nastříhané stužky natiskněte čísla od 1 do 24. Délku stužky zvolte podle velikosti čísel + cca 2 cm pro zasunutí pod kapsu.

2

3

Rozmístěte kapsy do tvaru, který požadujete. Podle tvaru si připravte látku na přední stranu.

5

Na látku přední strany nažehlete z rubové strany výztuhu.

8

Na látku našpendlete nebo nastehujte kapsy (pokud si je nastehujete, nebudete se při skládání látky do stroje píchat o špendlíky). Do okraje každé kapsy vsuňte stužku s číslem.

9

11a

Postupně kapsy přišijte. Šijte jehlou a nití na jeans (také do spodní cívky si naviňte silnou nit). Kapsy přišijte dvojitě v místech původního prošití. Rohy jsou problematické – je zde mnoho materiálu. Stoj zde může stávkovat –  tahat nit, lámat jehlu, látka se neposouvá… Proto jsem krajní prošití začínala a končila tak 2 cm pod okrajem. Vnitřní prošití jsem už začínala a končila na kraji kapsy. Na začátku a konci zapošívejte (několik stehů tam a zpět). Nepřišité rožky jsem podložila oboustrannou lepivou výztuhou a zažehlením přichytila k látce.

10

Pokud je v rožku kapsy cvoček, došijte kam vám stroj dovolí a vnitřním prošitím došijte až na okraj kapsy. Při obšití cvočku můžete použít  zipovou patku. Vnitřní prošití můžete volit také šikmo kolem cvočku.

11

Připravte poutka, ze složené látky. Počet a velikost zvolte podle velikost kapsáře.

6

7

Složená poutka umístěte na horní okraj kapsáře na lícovou stranu.

12

Na lícovou stranu našitých kapes položte lícovou stranou látku zadní strany. V kraji po obvodu prošijte, na jedné straně nechte otvor cca 20 cm pro protočení. Sestřihněte rohy. Protočte lícem ven. Vyrovnejte, vyžehlete. Otvor zašijte skrytým stehem nebo v kraji prošijte kolem dokola celý kapsář.

13

Zavěste, naplňte a je hotovo.

14

Máte jiný nápad na využití kapes? Líbí se Vám netradiční adventní kalendář? Napište nám do komentářů.

Přejeme Vám hezký a klidný čas adventu a šijte s námi.

Dáša

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. lenka locarkova napsal:

    Tak jednoduché a přitom pěkné. Jdu hledat volné kapsy. Potřebuji nový závěs na dveře. Dlouho jsem přemýšlela co? Tak je to jasné.Díky za návod!!!!!!! S pozdravem šička Lenka!!!

    • mamas napsal:

      Dobrý den, hodně zdaru s kapsami a málo zlomených jehel při šití :o). Budeme rádi za fotečku hotového díla. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)