Desatero pro šití z úpletů

Toto desatero není nové, ale opakování matka moudrosti, tak si ho pojďme zopáknout.

001-jak-na-uplet_t

  1. Pro šití úpletů používejte vždy speciální jehlu určenou na šití úpletu. Označenou stretch nebo ball point nebo Jersey. Jehla má kulatější špičku, která proniká mezi vlákna pleteniny a netrhá je.
  2. Máte-li k dispozici kráčející patku, určitě ji k šití úpletu použijte. Tato patka zajistí posun spodní i horní vrstvy šitých látek strojem současně a nedochází tak k nerovnoměrnému vytahování látek. Ale i bez ní, se to dá zvládnout, takže pokud ji nemáte, předem to nevzdávejte.
  3. Při šití používejte pružný steh. V manuálu k vašemu šicímu stroji určitě najdete, které stehy jsou na vašem stroji pružné. Pokud na stroji žádné pružné stehy nemáte, použijte obyčejný cik cak, neboli entlovací steh. Trochu zúžený a zkráceny pružný steh částečně nahradí.
  4. Okraje u úpletu se netřepí, takže není třeba je začišťovat. Pokud tedy nemáte overlock je lepší je nechat nezačištěné, protože to mnohdy vypadá lépe, než úplet začištěný cik cakem na obyčejném stroji. Ani overlockové stehy většina klasických šicích strojů nezvládá pěkně. Pokud je chcete pužít, rozhodně testujte na konkrétní látce.
  5. Při šití se snažte látku nenatahovat. Nechte ji před patkou volně ležet a jen ji jemně přidržujte, ať si ji stroj bere sám. Ani za patkou látku netahejte.
  6. Ani při šití úpletu nezapomeňte během šití dle potřeby švy sežehlovat a rozžehlovat.
  7. Máte-li řezací kolečko a podložku, použijte je na vyřezání dílů spíše než nůžky. Při stříhání se látka vice natahuje než při řezání a může dojít k deformaci dílů.
  8. Pokud s šitím z úpletu začínáte, použijte pevnější úplet (o vyšší gramáži), oboulícní a méně tahavý. Nebude se tolik kroutit a šití s ním bude snazší.
  9. Pro začištění konců triček či rukávů je vhodné použít dvojjehlu. Pěkně to vypadá a hlavně tím získáte pružný šev, který při oblékání trička nepopraská. Jak použít dvojjehlu zjistíte v našem videu zde.
  10. Věci pro děti ušité z úpletu jsou náramně pohodlné, tak se šití z úpletu nebojte a jděte do toho!

Ať se Vám šití z úpletu i tkaných látek daří a hlavně ať Vám dělá radost.

Krásné dny,

Bára

PS: Potrénovat šití z úpletu můžete s našimi střihy:

036 Tunika dívčí_oT

002 Triko hotové_o_text

dsc_5103_o_t

 

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Dáša Bilanová napsal:

    Vážení,
    co to je e-book? E shop vím, co to je , ale tento výraz mi není známý. Omlouvám se , ale je mi 55 let a toto prostě nevím. Se šitím nemám prakticky problémy . Jsem vyučená d. krejčová , i když se jako vedlejšák zabývám opravamí oděvů., ale jsem ráda, když se objeví novinky v materialech a pomůckách a je hned k tomu povídání jak a se to používá atd. Na tomto vebu jsem poprve. Ať se Vám všem daří

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den, Dášo, díky za milé pisnutí. E-book je označení pro elektronickou knihu. Tedy knihu, která není v tištěné podobě, ale jen v elektronické v počítači. Pěkný den. Bára

      • Dáša Bilanová napsal:

        Děkují za odpověď , vidite a to jsem nevěděla. Já osobně mám radějí klasické knihy i odborné. Ať se Vám daří. Vaše Dáša ( já se tak opravdu píšu)

  2. Jiřina napsal:

    Dobrý den,siju z teplakoviny o gramazi 240….ale horni nit se jakoby trenim o látku roztrepi a utrhne,jak jehla vjizdi do te latky…kdyz siju z bavlny a nepouzivam tedy pruzny steh,je vse ok.
    Mela bych pouzit primo speciální nite na uplet?uz si nevim rady,nit se trha kazdych 10vteřin,nestiham navlekat jehlu.
    Dekuju za kazdou radu,Jiřka

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý večer, Jiřko, a používáte na úplet jinou jehlu než na bavlnu? Protože to, jak popisujete bych nejspíše přikládala vadné jehle. Může tam být otřep v očku jehly, který nit trhá. Zkoušela jste úplně jinou nit a taky to dělá? Dříve pružný steh šil v pohodě nebo nikdy nešel, může být chyba ve stroji. Takhle na dálku fakt těžko říct, čím to může být. Žádné speciální nitě na úplet nepoužívám a nit se netrhá, takže tímto by to být nemělo. Bára

  3. Zuzana napsal:

    Dobrý večer, v rámci recyklace používám občas starší mikiny na tepláky a pánská trička na kraťasy a poslední kalhoty z mikiny (z teplákoviny) se mi rozjely ve švech, jakoby pouští očka. Totéž u kraťasů ušitých z trička (to bylo ale skoro nenošené). Šiju na rovnostroji, šev jsem použila pružný, může to být jehlou? Asi jsem omylem použila silnější. Díky 🙂

    • mamas napsal:

      Dobrý den Zuzko, ano to může být jehlou. Na pružné látky je dobré používat jehlu na úplety (označenou jersey nebo ballpoint). Má kulatější špičku a když projíždí mezi vlákny úpletu tak je rozhrne a nepotrhá. Univerzální jehla je ostřejší a může vlákna potrhat a ty pak pouští oka. Tak zkuste použít tuhle jehlu a pak taky jak píšete volit optimální tloušťku. Snad to půjde příště lépe. Bára

  4. Lucie napsal:

    Dobry den,
    uplet je jako material super.Rada bych nejakou radu jak pracovat s tenkym napr.na tricko.Kdyz ho nastriham,kraje se stoci a pak se s nim velmi tezko pracuje.Diky

    • mamas napsal:

      Dobrý den Lucko,
      tak tuto radu bych potřebovala taky.:-) Někdy pomůže díly vyžehlit, dobré je díly netahat, protože jak se zatáhne, kroutí se ještě více a ještě mě napadlo, že by mohlo třeba pomoci použití škrobu ve spraji. Ten by látku zpevnil a nemusela by se tak kroutit. Ale to je jen odhad, vyzkoušeno to nemám.:-) Bára

  5. Venda napsal:

    Dobrý den, děkuji za rady. Mám jeden dotaz, můj stroj umí průžné stehy (Janome, stehy jsou označené jako SS), ale nezvládá je s kráčející patkou, ta se neumí jakoby o ten jeden steh vrátit. Co je lepší, šít pružný steh s normální patkou a nebo třeba cikcak s kráčející? Děkuji, jste bezva web.

    • mamas napsal:

      Dobrý den Vendy, díky. Obě varianty lze použít, takže já být Vámi, tak vyzkouším, co vypadá lépe. Zkuste na kousku úpletu obě varianty a porovnejte, co je lepší. Kráčející patka pomáhá proti vytahování úpletu, ale cikcak není tak pevný. Pružný steh bude pevnější, ale pokud by měl být šev zvlněný, je lepší zvolit kráčející patku. Můžete obě varianty kombinovat. Namáhané švy, třeba sedové šít radši pevnějším pružným stehem i za cenu zvlnění, které se na zadku stejně vypne 🙂 a jinde zase použít kráčející patku. Asi bych to otestovala. Navíc některé stroje zvládají pružné stehy dobře i bez kráčející patky, tak třeba to bude i ten Váš.:-) Pěkný večer, Bára

      • Venda napsal:

        Dobrý den, tak jsem strávila večer s testovním, pružných stehů, kráčející patky a různého napětí nitě. Nakonec vyšla vítězně kráčející patka s hustým cik-cakem. FUnkčnost bude teprve testována. Ještě jednou moc děkuji.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)