Střihy mamas – proč se zdá, že někdy nesedí?

Dnes vám chci trochu přiblížit naše střihy. Jak jsou tvořeny, co s nimi dělat po zakoupení a proč se vám někdy může zdát, že k sobě díly nějak nesedí.

Střihy, které tvoříme a jsou součástí našich návodů jsou v elektronické podobě, ve formátu PDF. Po zakoupení tedy neobdržíte papírový střih, ale na mail vám přijde odkaz, ze kterého si návod se střihem prohlédnete a stáhnete k sobě do počítače.

Pokud se rozhodnete, že budete šít, návod a nebo pouze střihovou část, si vytisknete. O tom, jak střih vytisknout a dát dohromady, jsme psaly v tomto článku a natočily o tom i video.

Poté, co si střih slepíte, máte dvě možnosti, jak jej použít.

Jednotlivé díly střihu připravujeme na papír tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, takže si přímo ze slepeného střihu můžete vytisknout potřebnou velikost. Tato metoda je rychlejší, pokud víte, že větší velikost daného střihu šít nebudete.

Jestli už teď víte, že budete časem šít větší velikosti, je lepší si střih pro konkrétní velikost ze slepeného střihu vykopírovat na střihový papír. Původní slepený střih si schovat, ať příště nemusíte jednotlivé stránky střihu opět tisknout a slepovat.

Jednotlivé díly na papír rozmísťujeme v různých směrech tak, abychom maximálně využily prostor a počet papíru pro tisk a lepení byl co nejmenší. Snažíme se taky v inkriminovaných místech, jako jsou sedové švy, průramky apod. vyhnout spoji papíru, aby se případná odchylka při lepení na střihu příliš neprojevila. Z výše uvedeného plyne první zásada:

Směr dílů na střihu neodpovídá poloze dílů na látce!“

O tom, jak umístit střih na látku jsme psaly v tomto článku.

Pokud před vámi leží připravený střih, ať už vystřižený nebo vykopírovaný, nesmí vám uniknout druhá zásadní informace:

Střihy mamas už obsahují přídavky na švy!

Protože naše střihy už obsahují přídavky na švy, měli bychom je správně nazývat šablonami, ale řekněte sami, kdo z vás by věděl o čem mluvíme? A tak je nazýváme prostě střihy.

Švové přídavky do našich střihů zahrnujeme proto, aby pro vás šití s nimi bylo snazší, nemuseli jste přemýšlet kolik a kam přidat a rovnou stříhali podle střihu.

Toto zjednodušení má ale i svá úskalí, díky kterým se vám zdá, že díly nepasují.

Zásadní problém nastává při sešívání dílů, které mají nějakou šikmou hranu nebo oblouček. Ukážeme si to na příkladu zadních dílů softshellové bundy.

Zadní díly bundy je tvořen bočním a středovým dílem a na obou dílech je oblouček a šikmá hrana. Když k sobě hrany dílů přiložíme, je vidět, že k sobě vůbec nepasují. Viz obr. 1. Boční díl je mnohem delší, než středový díl.

Jenže my jsme si řekli, že naše střihy už obsahují přídavky na švy. Pokud není v návodu uvedeno jinak, je tento přídavek široký 9 mm. Takže si na díly nakreslíme linku, vzdálenou od hrany dílu 9 mm, což je místo, kde k sobě díly budeme sešívat. Na obrázku č. 2 jsou to ty červené linky.

A když k sobě tyto červené linky přiložíme, protože toto je to místo, kde se nám díly ve švu potkají, tak ejhle… díly na sebe najednou pasují. Viz obr. 3.

Takže i když se vám na první pohled zdálo, že střih je špatně udělaný a díly nepasují, při šití pak zjistíte, že vše na sebe pasuje. S podobnou situací se můžete potkat i při šití průramků a jiných částí, kde nejsou rovné hrany nebo kde díly končí do šikminy.

Věřím, že vysvětlením této „záhady“ nepasujících dílu už vás nic nepřekvapí a šití s našimi střihy si užijete.

Všechny propracované návody se střihy najdete v našem obchůdku >>

Tak co, lámali jste si nad podobnou situací někdy hlavu? Nebo to neřešíte a prostě šijete co vám přijde pod ruku? Napište nám do komentářů. Těšíme se na vaše postřehy.:-)

Krásné dny a šití bez komplikací zdar.

Bára

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Hana Šlajsová napsal:

    Dobrý den, dnes jsem si vytahla ze zakoupených stihů velikost 104 na soft kalhoty a PD byl delší než ZD musela jsem dolepit 2 cm. Jsem vyučená švadlena a šiji už přes 25 let. Kdybych těmto věcem nerozuměla, tak to tak nastříhám. Vše musím kontrolovat.

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, nevím, který model soft kalhot jste šila, ale neměl přední díl záševky na kolena? S pozdravem Dáša

  2. Lenka napsal:

    Díky za cenné rady 😆

  3. Kačka napsal:

    Tak díky holkám na Šití pro začátečníky už vím proč mi to nevychází i velikostně. /koupený střih na softku. Právě slovo „střih“ a „šablona“ znám a přidala jsem přídavky….Tak to bude celé velké. Nevadí, příští bude lepší.

    • Bára (mamas) napsal:

      Je, tak to mě mrzí, že to napoprvé nesedlo. To jste asi jedna z mála, kdo tyto pojmy zná. Příště už to určitě vyjde.;-) B.

  4. Šárka napsal:

    Jéé, zrovna jsem podle vašich návodů a střihů došila první soft. bundu a přesně nad tímhle jsem bádala. Takže moc díky za vysvětlení. První bunda se docela povedla, ale hned budu šít druhou. Tak i díky tomuto vysvětlení to půjde líp a rychleji 🙂 Díky moc za parádně zpracované střihy a podrobné návody.

  5. Adéla napsal:

    Děkuji za článek. Také jsem došla k tomu, že střih většinou vytisknu a slepím, a poté z něho kopíruji na střihový papír, už mi těch velikostí nějak přibylo. Mé slohy se střihy už jsou pěkně tlusté, přetékají, budu muset zase pořídit novou a udělat pořádek. Jinak, podle mě fakt není nad střihy s přídavky, jsem tím dost rozmazlená a nad vaše precizní fotonávody. Někdy neodolám u konkurence a pak se trochu víc natrápím (přídavky, ne tak podrobný návod). Díky holky. Čekám, že jak trochu zasvítí sluníčko konečně vyfotím ty našité tuniky, dříve než budou zaprasené 🙂

    • mamas napsal:

      Díky Adél. Taky bych si potřebovala vzít aspoň dva roky prázdnin a udělat pořádek ve střizích.:-) Na fotky tunik se těšíme.:-) Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)