Áčková sukně – střižena s úsporou látky

Minulý týden jsme se naučili zkonstruovat střih na Áčkovou sukni a ušít si její základní verzi do nápletu. A taky jsem slibovala, že se naučíme střihnout ji tak, abychom ušetřily látky a mohly si tak pořídit hromadu designových Áčkových sukní, aniž by nás to zrujnovalo. Takže se dnes podívám, jak to tedy udělat, aby se nám sukýnka po kolena vešla do 1 m designovky široké 110 cm.

Abychom mohli tento postup aplikovat, musí vaše látka splnit jednu podmínku:

  • Její vzor musí dovolit střih natočit o téměř 45° a neubrat mu nic na kráse. Tedy puntíky, různé geometrické tvary, květy… tyto vzory jsou vhodné. Prostě něco takového, co je na fotce. (Teď mě napadá, že ani pruhy by nemusely být špatné, loni jsme přece šily sukni s šikmými pruhy.)

Spotřeba – záleží na délce sukně. Moje sukně po kolena se mi pohodlně vešla do 1 m látky.

Jak na to:

Fígl spočívá v tom, že střih na látku položíme šikmo, a chybějící roh, který se na látku nevejde ustřihneme bokem a přišijeme. Podle návodu na základní Áčkovou sukni si připravte střih a překreslete si jej (nebo jej rovnou rýsujte) na dvojitý papír, abychom dostali celý přední (i zadní) díl, ne jen jejich polovinu.

Látku složíme lícem dovnitř a pevnými hranami k sobě. Vezmeme připravený střih a položíme ho na látku, tak jak je vidět na fotografii. Vlevo je přehyb látky, tak s touto hranou srovnáme hranu sukně, druhý roh nám trčí mimo sukni.

Než díl vystřihneme, ještě o cca 1 cm posuneme hranu střihu mimo látku. U základního střihu jsme počítali s bočním švem a tady boční šev nebude, protože je tam přehyb látky, takže o šířku švu střih posuneme mimo, abychom o jeho šířku sukýnku zúžili. Střih můžete na látku přišpendlit, ať už se po odměření hrany nehne.

Roh, který nám přesahuje přes látku ohneme podél pevné hrany látky směrem do dílu. Ohneme tak, abychom i pevné hrany odstřihly, zůstaly by pak na sukni bílé pruhy. Díl vystřihneme (vyřežeme kolečkem).

Dostaneme takovouto sukýnku, které chybí jeden roh. Já jsem střihala hodně těsně u pevné hrany, takže je vidět kousek hrany bez vzoru, ale schovám tuto část pak do švu.

Tam kde jsme si střih zahnuli nám vznikl sklad (na fotografii je to ta horní linka). Od něj odměříme 9 mm směrem dolů (9 mm beru jako šířku švového přídavku, pokud šijete na jinou šířku, zvolte vaší vzdálenost), to je ta čárkovaný linka a budoucí linie švu a od ní ještě jednou 9 mm a to je hrana, podle které budeme střihat přídavný klínek do sukně.

Po ustřižení hlavního dílu nám zbyla látka, které ubíhá horní hrana směrem nahoru. Látku rozložíme, ať není dvojitě, líc kouká na nás a levý roh (ten, který ubíhá nahoru) ohneme směrem dolů. Tím nám vznikne klínek, který nám na hlavním díle chybí, protože už nám nevyšla látka. Vidíte na střihu hranu, podle které jsem střih ohnula a další dvě čáry, který jsme si kreslili před chvilkou.

Látku postupně ohýbáme tak, aby nám k ní pěkně seděl klínek narýsovaný na střihu. Tam kde mám pravítko je čára na střihu, podle které budu střihat a zároveň hrana látky. Přídavný klínek si vystřihneme nebo vyřežeme, jak jste zvyklé.

Takto budeme mít nachystaný klínek pro všití do sukně.

Teď tento klínek musíme všít do hlavního dílu sukně.

Napadlo mě, že když už klínek všívám, že bych mohla šev nějak doplnit, aby to všití vypadalo jako záměr. Všila jsem to švu tedy ještě kousek ozdobné stuhy, ale tuhle část můžete s klidem vynechat. Pokud máte látku vzorovanou jako já, tak po ušití šev sotva najdete, takže ani bez všité stuhy nebude sukýnku nijak rušit.

Pokud stuhu všívat nebudete, přeskočte o několik bodů návodu dále kde je nadpis všití klínku do sukně. Jestli si chcete šev taky ozdobit, nafotila jsem různé stuhy a krajky, které jsem doma našla. Tak třeba pro vás budou inspirací, jaký typ zvolit.

Nakonec jsem vybrala stuhu s obloučkovým lemem. Kliknutím na obrázek se vám zvětší a uvidíte detaily.

Stuhu nebo krajku našijeme na lícovou stranu hran klínku. Stuha není moc široká, takže ji nemám úplně na hraně, aby pak po všití klínku do sukně byla trochu vidět. Okraj stuhy, který má bát po našití vidět, směřuje do středu klínku.

Všití klínku do sukně:

Hrany klínku i boční hrany sukýnky začistěte entlovacím stehem (cik cak stehem nebo na overlocku).

Takto bude vypadat všitý klín. Foceno na hotové sukni jen pro názornost.

Hlavní díl leží na podložce lícem nahoru, na ní položíme klín lícem dolů. Tužka ukazuje na vrchol, kde končí hrana, kam budeme všívat klín a kde začíná boční šev sukně. Na klínu je vidět tečka, mám tím označenu vzdálenost 9 mm od obou hran klínu, taky si ji tam udělejte. V místě tečky pak začneme šít.

Teď už jsem hranu klínu srovnala s hranou sukně. Vrchol, na který míří tužka není vidět, ale tečka je pořád ve stejné úrovní. Tedy špice klínu přesahuje hranu dílu. Klín přichytíme špendlíkem a přišijeme. Šijeme od tečky směrem dolů! Klín bude přesahovat přes okraj sukýnky, to je v pořádku, pak to zarovnáme.

Přišijeme i druhou hranu klínu. Stejně jako u první hrany, tečka na klínu je v úrovni vrcholu dílu, hrany jsou srovnané. Šijeme od tečky směrem dolů. Přesah klínu pod hranu sukně odstřihněte. Může to být i 2 cm, tak se toho nebojte a co přesahuje odstřihněte. Foto bohužel nemám.

Zbývá nám sešít boční šev sukně. Srovnáme na sebe hrany, lícová strana je uvnitř a sešijeme je. Šijeme od místa, kde začíná klínek nebo raději 1 až 2 mm od něj, ať do něj jehla nezajede. Je to vlastně místo, kde je vrchol na hranách dílu a kde je tečka na klínku. Šev na sukni rozžehlíme a švy na klínku sežehlíme ke straně. Klínek tedy bude celý placatý. 🙂 Viz foto vžitého klínku o asi 5 fotek nahoře.

Na předním díle si nezapomeňte udělat úpravu předního dílu snížením o 2 cm, tak jak jsem to popisovala v návodu na základní sukni a teď už dále postupujeme jako u základní sukýnky. Všijeme pružný pas a zahneme spodní lem. Vše je podrobně popsáno tady.

Užijte si vaše sukýnky i léto a šijte s námi.

Bára

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Eliška Pospíšilová napsal:

    Dobrý den, pokud bych chtěla ušít do pevného pasu a na zip, mám také dělat úpravu předního dílu? A pruh který bude tvořit pevný pas bude taky do oblouku? Děkuji za odpověď Eliška

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, ano. Přední díl i pásek bude do oblouku. Pásek je také vhodné střihnout šikmo položený na látku, aby více pružil. Dáša

  2. Lucka napsal:

    Dobrý den, prosím, dá se místo úpletu použít i široká ozdobná pruženka, mám šířku 40mm. Děkuji Lucka

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den, Lucko, já myslím, že bez problémů může. Jen bych ji asi našila shora. Tedy jakoby rub gumy k líci látky, ale to je jen můj pocit, že to tak mívala kdysi na sukních mamka.:-) Ať se povede.;-) Bára

  3. Kateřina napsal:

    Dobrý večer, je nutné dávat přídavek ke střihu na boční švy?

    • Bára (mamas) napsal:

      Katko, na boční švy nepřidávám. Jak se snižuje přední díl, tak se tím otvor zvětší a sukýnka pak jde přes boky přetáhnout i bez přidání na švy. A látka se nošením trochu povolí a byla by pak zbytečně velká..-) B.

  4. Blanka napsal:

    Mohu použít tento způsob stříháni i na úpletu? Děkuji Blanka

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)