Botičkový adventní kalendář

Milé švadlenky, příští pátek je prvního prosince, a proto je nejvyšší čas přemýšlet o adventním kalendáři. Pokud máte to štěstí, že sáhnete do krabice s vánoční výzdobou a vytáhnete a pouze naplníte, máte vyhráno. Ty, které kalendář nemají nebo chtějí ušít nový, mohou se inspirovat v tomto článku. Minulý rok jsem pro Vandu šila botičkou kalendář. Šila jsem ho poslední listopadovou noc, takže už se nedostal na náš blog. Na adventním kalendáři je nejnáročnější ušít dvacetčtyři kapsiček, pytlíčků či botiček. Chce to trpělivost. Proto není špatný nápad, jak to mají u Barči, že kalendář nosí Mikuláš. Tím snížíme počty jak botiček, tak náplní.

Botičky jsou pouze sešité ze dvou částí se začištěným horním okrajem. Do bočního švu je všita gumička jako poutko pro zavěšení. Čísla jsem napsala na papírové kartičky, které jsem přivázala k poutkům.  Původně jsem chtěla čísla napsat přímo na botičky, ale protože jsem použila tmavou pestrou látku, bála jsem se, že nevyniknout.

Botičky můžete zavěsit všude, já jsem měla představu, že je jednou pověsím na dřevěné zábradlí, ale to bohužel neklapne. Tak jsem využila základ staršího kalendáře. Je to panel, na kterém je našito dvacetčtyři knoflíků pro zavěšení balíčků, kornoutů nebo botiček. Vanda si ráno najde botičku a sundá ji, je tak krásně vidět, jak rychle se blíží Štědrý den.

To bylo krátké představení botičkového kalendáře. Pokud dáváte přednost kapsičkovému kalendáři, najdete návod ve článku zde. Postup na kalendář pro zavěšení na ramínko ve tvaru domečku najdete v našem obchůdku zde.

Co potřebujeme:

  • Střih na punčošku zde
  • Látku 65 cm pro šířku 150 cm nebo tolik látky, na kterou se vejde 24 pravých a 24 levých botiček
  • Výztuhu na celou plochu látky (Ronofix 80)
  • Kulatou gumičku na poutka cca 3 m. Já jsem na každé potko použila 12 cm (12 x 24 = 288 cm)
  • Pomůcky na šití, karton, nůžky, fix

Začínáme:

Na rubovou stranu látky nažehlíme výztuhu.

Na stranu výztuhy přeneseme střih botiček – na jednu punčošku potřebujeme dva zrcadlové střihy. Níže možný polohový plán pro látku šířky 150 cm.

Dvě botičky položíme lícem na sebe. Do bočního švu vsuneme gumičku. Konce gumičky přesahují ven.

Po obvodu prošijeme. Na začátku a konci zapošíváme. Podle tuhosti látky nastřihneme šev „V“ nástřihy. Odstřihneme konce gumičky.

Entlovacím stehem začistíme horní hranu. Okraj botičky vsuneme pod patku, líc je nahoře, pomalu obšijeme.

Botičku protočíme lícem ven. Vyrovnáme tvar. Horní okraj zahneme cca 1 cm do rubu a v kraji přišijeme.

Takto připravíme potřebný počet botiček. Připravíme čísla a připevníme je k botičkám.

Doporučuji si ušít jednu botičku, ať si vyzkoušíte celý postup. Pak je rychlejší udělat vždy jednu operaci na všech botičkách.

Naplníme, zavěsíme a čekáme na reakci majitele kalendáře :o)

Přeji vám, ať kalendáře vykouzlí radost a pocit těšení se na každý den.

Dáša

PS: Nešitou variantou mohou být papírové kornouty.


 

 

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Adéla Procházková napsal:

    Minulý týden jsem měla starší dceru u babičky 2 dny, tak jsem využila času a spánku té mladší a objednala jsem od vás střih na adv. kalendář na ramínko, ten den jsem ještě nastříhala a nařezala materiál(kupodivu v mé látkové syslírně bylo vše potřebné) a druhý den jsem došila a je fakt pěkný, musím ho vyfotit a vložit, ale hlavně naplnit, u nás ho také nosí Mikuláš, ale plním od 1. okýnka, jen se ze začátku otevře víc okýnek. Asi 2, 3 roky jsem kupovala kalendář od Mixitu, ale letos už mě ta cena nějak odradila. Okýnka vždy otevíráme společně, když přijde tatínek z práce. Chystám se vyrazit na nákup sušeného ovoce, to může i ta mladší, čím plníte u vás?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)