Hračky pro nejmenší

Ušít hračku, je mnohdy snazší, než se zdá. V dnešní době, kdy jsou dostupné všechny materiály a komponenty je opět jediným nedostatkovým zbožím čas :o). Naším jedním z prvních článků a hraček pro nejmenší byla sovička. Podle zaslaných fotek do staré i nové galerie létají celá hejna soviček. Stejně jako u nás doma, také jedna hnízdí. Pokud sovičku nemáte, návod zde.

Pokud se rozhodnete všít lásku a radost do dětských hraček, máme pro vás dnes několik rad a tipů, aby hračka byla pro děti bezpečná, hravá a zajímavá.

Velikost a tvar – pro nejmenší jsou vhodné hračky do ručky – takové, které se dají dobře chytit nebo hračky na zavěšení pro dívání. Je praktické, pokud hračka má možnost být zavěšena nebo přichycena při cestách na madlo kočárku nebo autosedačky.   Všechny části musí být pevně přišity. Celková velikost by měla být větší než je mimčo schopné strčit do pusinky.

Materiál – nezávadný a bezpečný. Podle mé zkušenosti je fajn, pokud je hračka vypratelná. Textilní materiály jsou ideální přírodní s atestem pro děti do tří let. Pozor na plsť, ta je krásná, má mnohostranné použití, ale špatně se čistí. U textilu kombinujte různé materiály – plátno, manžestr, fleece, fleece medvídek, kojenecký plyš, minky, froté – vše co má odlišnou strukturu pro malé hbité prstíky. Barvy mohou ladit, ale být i výrazně odlišné. Nedávno jsme četla, že malé děti mají nejraději černobílé obrázky.

Využijte i tisk přímo na látce. Některé tisky postačí vystřihnout, sešít a naplnit.

Komponenty chrastící a hrkací. Ještě v návodu k sovičce je uvedena rolnička, která je zašita uvnitř. Dnes už v galanterii koupíte chrastítka. Vyrábí se v několika provedeních a velikostech. Chrastící kouličky cinkají, malé válečky spíše hrkají. Já mám malé chrastítka do malých hraček, ale vyrábí se i větší. Pokud chcete být kreativní, tak můžete do hračky zašít cokoli co chrastí, doporučuji co je uzavřené – třeba obal od vajíčka kinder naplněný kamínky, rýží. Obal od vitamínů a jiné.

Pískátka – plastové balónky. Opět, vyrábí se v několika velikostech. Při zmáčknutí pískají.

Oči, čumáčky – bezpečností, seženete je v mnoha provedeních a velikostech. Jednobarevné i se zorničkou. Použití těchto komponentů je rychlé a bezpečné. Stupňovitý dřík se zacvakne do protikusu a drží na místě. Aby se celé oko či čumáček nevytrhl, je dobré místo v látce podložit. Pokud jsem oči vyšívala, bylo každé jiné, ale s těmito komponenty jsou stejné a rychle připevněné.

Kroužky, C – kroužky, kousátka – opět jich je na trhu mnoho, barev, velikostí i materiálů. Plastové musejí mít atest pro děti, dřevěné bez povrchové úpravy. Kroužky a kousátka se ke hračce přišívají na pevno. C- kroužky je možné sundat a opět nandat na stužku či očko na hračce.

Stužky – dodají hračce profi vzhled, ať jsou firemní nebo obrázkové. Mohou sloužit také jako očko pro kroužky.

Výplně – jsou ukryté uvnitř hračky a dodávají další rozměr.

PES kuličky – měkká výplň, téměř ve všech plyšových hračkách. Podobná vatě.

Polystyrenové kuličky – šustivé kuličky. Bývají v kojeneckých polštářích. Hmatem jsou cítit kuličky.

Pohankové slupky, různé pecky – šustivá výplň. Bývá ve tvarových či nahřívacích polštářích. Tyto výplně se tvarem přizpůsobují, proto se používají do tlapek či sedacích částí hraček. a kombinují se s PES kuličkami.

Vatelín – měkká výplň v metráži v různých tloušťkách.

Molitan – pevná měkká výplň s tvarovou pamětí. Koupíte ji v metráži, různých tvarech nebo drti. Používala jsem kostky, které jsem obšila. Kostka krásně držela tvar. Molitanovou drť nepoužívám, je dost hrubá a na povrchu hračky vytváří hrudky – celulitidu.

Celofán – plastová šustivá fólie. Koupíte v papírnictví nebo použijte obal z celofánu, který najdete doma. Je zašitý uvnitř, takže na barvě nezáleží.

Výztuže – pokud našíváte aplikace, doporučuji je vyztužit nažehlovací výztuhou. Při našívání či obšívání bude aplikace držet na svém místě a nebude se kroutit.

Obšití aplikace – používejte cik cak steh (nebo ozdobný steh) s velkou hustotou stehu. Vyplatí se test na látce a nepospíchat.

Hmatové rybičky

Pokud doma najdete různé látky a výplně, ušijte pro děti hmatové rybičky. Tvar rybiček můžete nahradit za čtverec nebo jiný tvar. Připravte si materiál, který najdete. Vymyslete si tvar a vyrobte si papírovou šablonu. Určete si kombinaci látky a výplně. Já mám manžestr s molitanem, fleece s PES kuličkami, úplet s pohankou, froté s polystyrenovými kuličkami a bavlnu s celofánem.

Dva obdélníky látky položte lícem na sebe. Na látku překreslete rybičku nebo vymyšlen tvar.

Obšijte tvar. Nechte otvor pro protočení. Na začátku a konci zapošijte – několik stehů tam a zpět.

Odstřihněte přebytečnou látku. Rohy a zaoblené části opatřete nástřihy.

Protočte lícem ven. A naplňte.

Plnící otvor zašijte skrytým stehem, na stroji nebo jako já všijte stužku.

Takto kombinujte látky a výplně. Níže několik našich typů:

Celofán přišijte při obšívání tvaru. Poté protočte i s celofánem.

Pohankové slupky plním pomocí trychtýře. Ten se sice někdy ucpe – to stačí tužkou uvolnit, ale nemáte slupky všude.

Polystyrenové kuličky plním v misce lžičkou. Tyto kuličky elektrizují, lepí se a utíkají.

Molitan, ten se velice těžko prošívá, protože neklouže pod patkou. Musí se mu pomoci, doporučuji větší délku stehu.

Tak a máme rybiček plný rybníček.

Šijete dětem hračky? Těšme se na komentáře a fotky v galerii.

Hezké jarní dny. Dáša

 

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)