Halena na výtvarku

Je poslední týden prázdnit a na školním či školkovém seznamu možná máte zástěru na výtvarnou výchovu. U nás tomu tak je. A pokud chcete originální kousek a ve všech školních přípravách najdete trochu času, dva pruhy látky a hlavně chuť, pojďte si jednu zástěru s námi ušít. V loni jsem přešívala pánskou košili a bylo to dost párání a šití a po roce je už malá! Letos jsem se inspirovala letním pončem ušitým z ručníku.

Je to obdélník s otvorem tvaru T na hlavu. T otvor vytváří „límeček“ u krku. Límeček odlišuje halenu od klasické úklidové zástěry. Myslím, že i klukům bude v odpovídajícím vzoru slušet.  Zapínání na boku je na patentky pro rychlé a snadné oblékání.

 

Materiál je bavlněná látka ve dvou vrstvách. Lícová strana se vzorem, rubová jednobarevná. Volila jsem orientačně neutrální vzor, proto při šířce látky 150 cm mi stačilo 50 cm. Stejně tak u jednobarevné látky. Pokud použijete látku se vzorem, je možné pruh sešít z více kusů.

Vanda má konfekční velikost 134 a šířku látky pro halenu jsem zvolila 50 cm, pro menší děti doporučuji 40 cm. Délku upravte podle výšky a potřeby. Není pohodlné, aby halena byla příliš dlouhá, ale je dobré pokud zakryje stehna při sezení.Potřebujeme:

  • pruh látky na lícovou stranu 150 x 50 cm
  • pruh látky na rubovou stranu 150 x 50 cm
  • potřeby na šití, žehličku
  • měkkou tužku (cokoli co píše na látku), pravítko

Začínáme:

Látku lícové i rubové strany vyžehlíme. Na rubovou (jednobarevnou) látku si pomocí žehličky vyznačíme střed. Přehneme na polovinu (kratší strany k sobě) a vyžehlíme. Rozevřeme. Přehneme na druhou polovinu (dlouhé strany k sobě) a vyžehlíme hranu.Vezmeme si jednobarevnou látku. Na její rubovou stranu si nakreslíme T otvor. Kreslíme na vyžehlené hrany – 28 a 10 cm. Od těchto čar nakreslíme rovnoběžky ve vzdálenosti 5 mm na každou stranu. Obrys na fotce vyznačen růžovou barvou.

Pruhy látky haleny položíme na sebe, lícové strany směřují k sobě. (pozor, pokud máte látku s orientovaným vzorem. Výstřih (noha písmene T) musí ležet na pření části). Vyrovnáme a sešpendlíme. Nakreslený T otvor směřuje nahoru. Po růžové lince obšijeme přímým stehem.

T otvor prostřihneme v obou látkách. Stříháme ve středu, konce dostřihneme do rohu, sestřihneme rožky. Více na fotce.

Látky protočíme lícem ven. Vyrovnáme výstřih. Vyžehlíme a v kraji výstřih prošijeme.

Okraj haleny zahneme cca 1 cm do rubu (u obou látek) Sešpendlíme a v kraji prošijeme.

Já měla ještě kousek látky tak jsem na přední stranu našila kapsu. Kapsu jsem podšila látkou a poté přišla na halenu. Na každý bok nacvakněte plastový patentek.

A je hotovo. Už jen nachystat kufřík na výtvarku a začít tvořit!

Hezké tvoření a klidný začátek školního roku.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Renata Tůmová napsal:

    Dobry den, syn pujde do prvni tridy rada bych mu usila halenu na vytvarku, ale skoro vsude slysim ze by mela mit dlouhe rukavy. Sly by k tomuto nejak prisit? Jeste sla by usit i z kocarkoviny? Pripadne jak na to?. Dekuji

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den. Ano také mám budoucího prvňáčka a halena má mít dlouhý rukáv. Tato verze haleny by mohla být doplněna o samostatné rukávy (válce, kde nahoře a dole je gumička). Přišitím rukávů k této se bude špatně oblékat. V srpnu mám v plánu jinou verzi, tak sledujte náš blog. Kočárkovina? Nevím, co mám zkušenost, tak jsou různé „tuhosti“ a také v ní asi bude teplo. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)