Softshell od A do Z

Vypadá to, že letní počasí nás začne pomalu opouštět a nastane období dešti a větru odolných oděvů. Švadlenky pro tyto účely využívají všemi oblíbený softshell. Dobře se z něj šije, dobře odolává špíně i dětskému dovádění. V obchodech se setkáme s mnoha druhy a jak se v nich aspoň trochu zorientovat si řekneme v dnešním článku.

„Obecně je softshell textilní funkční materiál, který sam o sobě zajišťuje do určité míry voděodolnost a ochrání proti větru.  Zároveň oproti starším, tradičnějším látkám s podobnou ochrannou funkcí je měkký, jemný a paropropustný. Z tohoto důvodu je softshellové oblečení vhodné pro outdoorové aktivity v proměnlivých klimatických podmínkách, zejména ve vyšším větru, vlhku nebo dešti. Slovo softshell (soft-shell, měkká schránka) poukazuje na měkkost oblečení z tohoto materiálu, v kontrastu s klasickými materiály používanými na vnější vrstvu, tzv. hardshell, které reprezentuje například membránová gore-texová bunda.“ (tolik uvádí zdroj wikipedia)

Zjednodušeně řečeno je softshell označení pro funkční materiál, který v různé míře kombinuje vlastnosti jako voděodolnost, prodyšnost, oděruvzdornost a větruvzdornost.

Začneme tím nejjednodušším dělením: na sotfshell jednobarevný a potištěný. Tam není třeba nic vysvětlovat, všichni vidí, jakou má soft barvu nebo vzor. A že je možno vybírat z mnoha barev a ještě většího počtu krásných designů, je jasné při pohledu do mnoha obchůdků. Např. Unodesign, Mamtex, Tkadexa a jiné.

Jednobarevný šedý a potištěný maskáčový softshell

Co už však nemusí být jasné úplně všem je informace, že z rubové strany barva softu nemusí vždy odpovídat barvě na líci, tak s tím jen počítejte.

Z líce zelený a z rubu černý softshell a z líce i z rubu červený softshell

V obchodech se často setkáme s dělením softshellu na zimní, jarní, letní. Jak který vypadá a na co jej použít?

Zimní – považuji ho za takový nejklasičtější. Je to soft tvořený 3 vrstvami. Vnější vodoodpudivou vrstvou, vnitřní membránou, která přispívá k nepromokovosti a vnitřní vrstvou, která je v případě zimního softu tvořena hřejivým materiálem, nejčastěji fleecem (viděla jsem i  wellsoft). Gramáž zimního softshellu bývá kokem 320 g/m2.

Zimní zelený softshell s vnitřní vrstvou z fleecu.

Je to nejteplejší varianta softu. Využijete ho od podzimu až do jara. V chladnějších podzimních a jarních dnech užijete samostatně bez podvlékání jak kalhoty, tak bundu. V zimě však pouze ve variantě s vrstvením. Zimní bundu, co se týká tepla, určitě nenahradí, ale když dáte dostatek spodních vrstev, můžete ji použít v zimě i na hory, využít cibulový efekt oblékání a vrstvy dle potřeby odhazovat nebo přidávat. V zimě pod kalhoty určitě přidat ještě leginy nebo spodky, bez nich by byla zima.

Jarní – I tento sfotshell tvoří 3 vrstvy. Dvě vnější jsou totožné jako u zimního, ale tu vnitřní tvoří úplet – bavlněný, polyesterový, z bambusové viskózy nebo jejich různé kombinace. Gramáž jarního softshellu bývá kokem 290 g/m2.

Není tak teplý jako zimní, protože je teplá fleecová vrstva nahrazena úpletem. Je prima na jaro a podzim, ale i chladnější letní dny a večery. Ideální dětem na tábory na noční hlídky i ranní rozcvičky:-). Vnitřní úpletová vrstva je i velmi příjemná do tělo, takže bych se nebála jeho použití i bez spodních vrstev.

K dostání je často v této variantě s bambusovým úpletem, který má takovýto charakteristický kostičkový vzhled.

Jarní softshell s bambusovým úpletem z vnitřní strany, který je takto charakteristicky kostičkovaný.

Letní – u tohoto softshellu často vnitřní vrstva chybí nebo je tvořena tenoučkou vrstvou úpletu. Z venku je vodoodpudivá vrstva a mezi (pokud má vnitřní vrstvu) je funkční membrána. Gramáž letního softshellu bývá kokem 200 g/m2.

Tento softshell je z nich nejtenčí, jeho využití vidím v oděvech první pomoci na výletě. Kalhoty z letního softu lehce sbalíte do batohu a když se zkazí počasí, navléknete je jako další vrstvu. Jsou z něj supr oděv do letní mokré trávy. Příliš nezahřeje, ale chrání před větrem a mokrem.

Vnitřní vrstva z tenounkého úpletu se mírně odlupovala, tak jsem to nafotila, ať vidíte jak vypadá.

Kromě těchto tří výše uvedených se můžete setkat i se softshellem kalhotovým. Jedná se v podstatě o soft letní bez membrány. Díky vodoodpudivým vlastnostem částečně ochrání před vlhkem, ale není nepromokavý. Je však prodyšnější než softy s membránou, takže lépe odvádí vlhkost od těla a méně se v něm potíte. Dle jeho názvu je jasné, že se hodí na kalhoty.

Z líce má kalhotový softshell takovouto „drsnou“ strukturu.

Toto je asi takové základní dělení, ale pozor, protože ne všichni prodejci toto značení dodržují, tak je potřeba číst popisky. Také uváděné gramáže nejsou vždy jednotné.

Pořídila jsem si zimní softshell 30/15, uvedená gramáž je 290 g/m, ale je tak tuhý, že kalhoty z něj jsou jako skafandr. Je v nich extra teplo, a třeba na šití pro děti bych ho nedoporučila. 🙂

Často se ptáte, zda softshell pruží. Já bych řekla, jak který. Zimní, který mám doma a kalhotový do šíře mírně pruží, za to jarní (ten s kostkovanou podšívkou), ten se ani nehne.

Ještě s jednou věcí se u softshellu můžete potkat a tou jsou udaje o vodním sloupci a prodyšnosti. To je ten údaj 10/3 nebo 5/5, který u softshellů můžete vidět, což je zkrácený výraz pro 10 000/3 000 a 5 000/5 000. První číslo udává vodní sloupec nebo-li nepromokavost materiálu. Čím větší hodnota, tím více je látka nepromokavá. Nepromokavost ušitého oblečení pak ovšem ovlivňují také švy, zip, námaha materiálu apod., takže tento údaj je velmi orientační. Druhé číslo je prodyšnost. Tedy množství vody v gramech, které je schopno projít 1 m2 látky za 24 h. Pokud máte nízkou prodyšnost, tak se v ní lehce zpotíte, protože látka nedokáže odvézt dostatečně rychle pot od těla. Důležité jsou tedy obě hodnoty a pro naše klima středního pásu se doporučují materiály s hodnotou kolem 5/5. Pro náročnější fyzickou aktivitu v horších klimatických podmínkách pak 10/10.

Ovšem nám obvykle stačí, že dítě, které projde mokrou trávou, nemá hned až po kolena mokré nohavice a vodní sloupce a prodyšnost příliš neřešíme.

Ještě doplním, že softshell by se měl prát do 30°C bez použití aviváže, aby byly co nejdéle zachovány jeho pozitivní vlastnosti.

A jak se softshell šíje? Ze softshellu se šije velmi dobře a ani začátečníci se nemusí bát do něj střihnout. Díky membráně se netřepí, takže není třeba ani začišťovat, pokud nemáte overlock. Výjimkou je softshell kalhotový, který se mírně třepí a je třeba jej začisti třeba cikcakem, aby se švy nerozjely.

Jakou jehlu zvolit na šití softshellu? Toto je otázka na kterou vám každý odpoví jinak. Já doporučuji univerzální jehlu 80/12 na dvě vrstvy, při prošívání, kde se potkává více vrstev bych volila 90/14. Někdy bývá problém s provazování, pak zkuste volit jehlu ještě silnější a nebo zkusit jehly na stretch. Každému stroji totiž může vyhovovat něco jiného, tak je potřeba vyzkoušet, co je optimální pro Vás.

Výše uvedené informace vychází z mých subjektivních zkušeností a nejsou to výsledky žádných rozsáhlých studii. Proto Vám může užití jednotlivých druhů softshellu vyhovovat jinak, protože jste jinak zimomřiví a máte jiné nároky. Berte toto při rozhodování prosím v potaz.   

Jaké jsou vaše zkušenosti se softshellem? Z jaké jeho varianty nejraději šijete a do jakého počasí ho používáte? Napište nám do komentářů.

Krásné dny a šijte s námi.

Bára

PS: Potrénovat šití ze softshellu můžete s našimi střihy.;-)

 

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře
  1. Šárka napsal:

    Dobrý den měla bych dotaz, mám doma už dlouho jeden zimní softshell ale zapomela jsem kde má šířku a délku. Vůbec nepruží ani na jednu stranu. CHtěla bych se zeptat jak to poznat? Popř. jestli je to jedno? Děkuji

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, máte na látce pevný okraj? Je to okraj z výroby. Čára kolmá na tento okraj určuje šíři látky, čára rovnoběžná s okrajem určuje délku látky. Dáša

  2. Milica Kopečková napsal:

    Dobrý den. Mám doma jenom obyčejný šicí stroj a uvažuji o pořízení overlocku. Šiju hlavně ze softshallu pro deti a místa, kde našívám patent nebo bundy z vnitřní strany…prostě s obyčejným strojem to není ono a mohla by to být hezčí práce. Mohla bych dostat doporučení na konkrétní stroj? Děkuji mockrát

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, já jsem si koupila overlock před šesti lety – Singer v Lidlu a pořád slouží. S jiným zkušenost nemám, u tohoto bych uvítala krabičku na odřezky a lepší osvětlení. Dáša

  3. whitehorse napsal:

    taky mám softshell moc ráda jak pro sebe na podzimní bundu, tak i pro prcka na bundu i kalhoty. Letos poprvé sem vyzkoušela jarní soft a spokojenost. Splňuje přesně to, co i do školky potřebujeme. Líbí se mi u něj i možnost snadno nažehlit reflexní nažehlovačky, což se na (pod)zimní provoz, kdy se chodí za šera/tmy dost dobře hodí.

  4. Vendy napsal:

    Ze softu šiju ráda, hlavně proto, že ho nemusím začišťovat (nemám overlock). Letní soft používám na bundy a kalhoty, dcera je nosí hlavně na jaře a na podzim, bere si pod ně legíny a fleecovou mikinu, takže super i do chladnějšího počasí. Ze zimního softu šiju kalhoty na zimu, aspoň troje, protože se fakt unosí. Když si pod ně vezme froté punčocháče, dají se nosit i do mrazů. Jen mě mrzí, že se zimní soft hůř prošívá, můj stroj více vrstev moc nezvládá. U kalhot to ještě jde, ale s bundami jsem se dost potrápila. Jarní softshell ani kalhotový jsem zatím nezkoušela.

    • Bára (mamas) napsal:

      Díky Vendy za zkušenosti. A s prošitím mívám taky problém a zrovna dnes nám přistál v mailu na toto i dotaz. Takže vidím, že to bude všeobecný problém.:-( Bára

  5. Adéla Procházková napsal:

    Já softshell miluju, naše holky mají několikatery softové kalhoty a aspoň dvě bundy. Letos jsem poprvé vyzkoušela i letní soft, jenže v létě moc nepršelo, našito bylo, ale více využíváme až teď. A teď mě čeká šití kalhot z jarního softu, tak jsem zvědavá. Koupila jsem krásný s princeznami na unuo. Ze zimního sotfu musíme mít minimálně troje kalhoty, aby bylo dost na střídání na praní, sušení, k babičce, do školky. Kalhoty se osvědčily i do největší zimy, když se podvléknou. Opravdu tento materiál miluju a velmi ráda z něho šiju. Po kalhotách se chystám pomalu na bundy.
    Krásné šití a děti v suchu a teple přeje Adéla.

    • Bára (mamas) napsal:

      Moc díky za postřehy Adél. Taky mám soft ráda, jen mám na druhou stranu ráda přírodní materiály, tak se to ve mně někdy bije. Jenže na zimu a do vlhka není přírodního skoro nic.:-) Mějte se, Bára

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)