Jak nasadit jezdce na zip v metráži

O různých typech zipů jsme už psali a zmiňovali jsme i zip v metráži. Pokud nepotřebujeme zip dělitelný, jsou zipy v metráži supr, protože si prostě ustřihneme tolik, kolik právě potřebujeme. Jediným oříškem a někdy nervy drásající činností bývá nasazení jezdce na zip. 

Nejednou jsem s tím bojovala, než jsem přišla na tento, ze všech vyzkoušených způsobů, způsob nejosvědčenější. 

Vezmeme si konec zipu. Je jedno jaký, protože nasazovat jezdec jde z obou stran stejně špatně. 🙂

Trochu zip rozevřete. Ne moc, jen tak centimetr.

 Jeden konec zipu asi o 0,5 až 1 cm zkraťte.

Na delší konec navlékněte jezdce asi do vzdálenosti jak je vidět na fotografii.

Celou sestavu si vezměte do ruky a do jezdce nasuňte druhý konec zipu. V pravé ruce pevně držte pravou tkanici zipu s jezdcem a levou rukou nasuňte levou tkanici do jezdce. Musíte trochu zatlačit, ať je tkanice nasunutá aspoň do poloviny jezdce, jak je vidět na fotografii. Teď mě napadá, že jsem levák, takže se Vám to možná bude dělat lépe celé obráceně, tak pak zkraťte pravou tkanici atd..

 

Máte-li nasazeno aspoň tak, jak je na horní fotce, položte si zip s jezdcem na stůl, dvěma prsty si přidržte konce tkanice těsně kolem jezdce, chyťte poutko jezdce a zatáhněte. Pokud jste měli dostatečně nasazenou kratší tkanici, mělo by se vám podařit jezdce nasadit.  

Ze zkušeností vím, že zde platí, víc než jinde, opakování matka moudrosti, takže pokud jste bojovali s prvním, druhý už určitě půjde rychleji, třetí ještě líp a čtvrtý a další už půjdou lehce. Takže když už se rozhodnu jezdce nasazovat, vždy si jich najednou nasadím více najednou a pak je mám na zipu nachystané k použití. Potřebuji-li 30 cm zipu, všechny jezdce kromě jednoho odsunu o 30 cm a odstřihnu si 30 cm zipu jen s jedním jezdcem. 

Máte jiný, lepší způsob nasazování jezdce na zip? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Děkuji, že jste dočetli až sem a šijte s námi.
b.

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Ladislava Luxíková napsal:

    Moc děkuji,podařilo se ,výborný návod

  2. Majka napsal:

    Moc děkuji za dobrou radu. Perfektní je nápad navléci si na zip všechny jezdce a pak už jen odstřihnout s jedním, kolik je třeba. Moc děkuji!

  3. Barunka napsal:

    Moc děkuji za návod. Metrážový zip jsem si koupila poprvé, potřebuju ušít hodně polštářků. S nasazením jezdce jsem se chvíli trápila až jsem našla váš návod. Nasazení bez problémů napoprvé.

  4. Jarmila napsal:

    Díky,díky, zkoušela jsem navékat jezdce podle několika návodů, ale jen tento je pro mé asi nešikivné ruce jediný s kterým jsem nebojovala.

  5. Jana Škodová napsal:

    Taky po hodině došlo se podívat na internet skoro mě ranilo už jsem to málem hodila do koše vše se povedlo ne na poprvé ale přeci, více jezdců a jde to super.

  6. Gabriela napsal:

    Také strašně moc děkuji! Nervovala jsem se hodinu, než mě napadlo se podívat na internet. Jste moje spása 🙂

    • Bára (mamas) napsal:

      Rádo se děje.:-) Bára

      • Julie napsal:

        Děkuji za skvělé rady a ukázky,
        šíji mnoho let ,ale stále se mám co učit .
        Jsem moc ráda, že tuto možnost mám a naučila jste mně ,jak lehké a snadné to je.
        Přeji Vám jen vše dobré

        • Bára (mamas) napsal:

          Děkujeme, jsem moc rády, že naše návody pomáhají. Díky. Pěkné dny. Bára

  7. Zuzka H. napsal:

    Úžasný návod! Hned napoprvé se povedlo a hned jsem si navlíkla všechny jezdce do zásoby. Skvěly nápad. Bez tohoto návodu bych se tu určitě hodně navztekala :). Moc děkuju!

  8. Iva S napsal:

    Paráda! Povedlo se! Díky moc za návod! 🙂

  9. Jarka napsal:

    Tak nevím, podle článku a některých komentářů to vypadlo strašně náročně (vyšší dívčí), přesto jsem to zkusila podle napsaného návodu a okamžitě úspěch. vypadá to, že autorka ví, o čem píše a umí vysvětlit a naučit. BOŽÍ. Děkuji!

    • Jana Pavlíková napsal:

      Jana
      Díky za cennou radu. Chci ušít povlečení a tudíž jsem si zakoupila zip v metráži. Jezdec se kupuje k tomu a asi bych na to nepřišla. Naštěstí
      mi napadlo dotázat se na počítači. Díky tomu jsem to zvládla.
      Opravdu moc děkuji.

  10. Jana Plotková napsal:

    Důležité je nasazovat konce zipu do kulaté části jezdce. Na obrázku je to hezky vyfoceno, ale každý si toho hned nevšimne. Původně jsem konce strkala do té rovné části a vůbec to nešlo. Pak jsem jezdec otočila kulatou částí napřed a vida!

    • mamas napsal:

      Díky. Dáša

    • Blanka Bořilová napsal:

      Dobrý večer, Jano, moc děkuji, díky vaší poznámce se mi podařilo jezdec navléknout. Podobně jako vy jsem ho nasazovala opačně.

    • Dagmar napsal:

      Jejda, díky, taky jsem si toho vůbec nevšimla!

    • Lucie napsal:

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář! Modruju se s tim hodinu. A pak ctu jak to vsem slo a me proste ne. A koukam jak pisete o kulaté části. Jasne, ze jsem to rvala do rovné!!

      • Dáša (mamas) napsal:

        Hlavně, že se podařilo. Vždy po delší době, když mám v ruce zip v metráži, tak se jdu podívat na návod :o). Dáša

  11. Julianna napsal:

    děkuji moc po druhém už to šlo líp

  12. Julianna napsal:

    Nechtělo mi to jít ale podle toho to šlo fajn ty první dvě mi pořád padaly z rukou a pak najednou šup a už to bylo moc děkuji

  13. Helena napsal:

    Děkuji mockrát za sebe:)…už jsem si myslela že jsem totální nemehlo.S tímto návodem jsem to měla dá se říci hned :)…děkuji moc 🙂

  14. Ilona napsal:

    Taky se přidávám a moc chválím tento návod!
    Jsem také levák, takže mi to šlo hned na první pokus 🙂
    Ale až když jsme si přečetla tento návod;-)
    Jinak jsem se s tím aktuálněvztekala asi půl hodiny a vůbec nechápala jak zip na povlak válecího pytle nasadit!
    Dosud jsem kupovala jen celé zipy.
    Díky za další ušetření mých nervů !

  15. Markéta napsal:

    Děkuji moc 🙂

  16. Li napsal:

    Díky moc za návod, nejsem žádná šička, chtěla jsem si jen ušít povlak na peřinku a k vůli neschopnosti nasadit jezdce už ji šiji půl roku. Dneska konečně!!!! mám hotovo. 🙂

    • Martina napsal:

      Veliké díky za tento návod ! Po hodinové zkoušce trpělivosti a zoufalství jak jsem nešikovná mne napadlo otevřít pc a zhlédnout návod jak na to . A během deseti minut jsem navlékla šest jezdců . VELIKÉ DÍKY ZA SUPER NÁVOD !

  17. Elen napsal:

    Moc děkuji za tento návod. Šlo mi to bezproblémů. Z celého šití to byl můj největší strašák a navíc, když jsem viděla paní v galanterii jak nasazuje jezdec, tak jsem měla ještě větší strach. Možná mi i pomohlo to, že jste to popsala pro leváka a já si to nemusela ještě zrcadlit. Díky.

    • mamas napsal:

      To mi asi ani nedošlo, že je to návod pro leváky, protože jsem sama levák. No hlavně, že to funguje. 🙂 Bára

  18. Martina napsal:

    Tento návod mi velice usnadnil moje začátky se zipy v metráži, moc za něj děkuji.

  19. Jana Volková napsal:

    Dobrý den, po třičtvrtě hodině nervů a zničeném jezdci se mi hodně ulevilo, když jsem to všechno hodila do koše a zítra si zajdu koupit normální zip. Kdo toto vymyslel ??

    • mamas napsal:

      Dobrý večer, když jsem kupovala zip v metráži v galanterii, první jezdec mi nasadili a já tím věděla, že to jde. Moje nasazení prvního jezdec je vždy zkouška, ale další už jdou nasadit snadněji. Pevné nervy Dáša

  20. Tereza napsal:

    Mohu poprosit o radu? Sila jsem poprve s nekonecnym zipem a bohuzel jsem koupila (a uz nasila) jezdec, ktery nema autolock a stale se rozjizdi:( musim jistit spendlikem, a to dost dilku ubira na krase.
    Nevite jestli se neprodava neco, cim to vyresit? Koukala jsem, ze na nekterych starych mikinach jsou jakoby plisky na konci zipu. Ale nikde na netu nemuzu nic najit. Predem diky za pomoc.

    • mamas napsal:

      Terko, asi moc neporadím. Nevím přesně jak myslíte, že by plíšek na konci zipu mohl pomoct rozjíždějícímu se zipu? Nebo to je nějaký plíšek, co se dává na jezdce? Nevím co jste šila, ale pokud pomáhá špendlík, tak jediné co mě napadá, je trochu ho přizdobit a udělat z něho záměr. 🙂 Třeba poradí někdo jiný. Bára

  21. Dagmar Uhrová napsal:

    jste dobří taky jsme stím bojovali blbý zipy ale jinak dobrý

  22. Lucie napsal:

    Díky moc, koupila jsem zip v metráži, ale jak nasadit ten zatracený jezdec. Pak jsem si řekla zkusím kouknout na mamas, no a najednou jsem měla jezdec nasazený natošup, nálad s více jezdci nasazenými je skvělý díky moc

  23. Shareen napsal:

    Milé mamas!
    Od okamžiku, co jsem vyzkoušela tento návod, jsem totální fanynkou zipu v metráži.
    Nandavání jde jako po másle.
    Díky,
    Š.

    • Marcela napsal:

      milá faninko, tak že bych k vám přijela s prosbou o nasazení mnou dnes koupených jezdců k zipové metráži… tu s tím bojuji, ach jo… 🙁

  24. Zdenka napsal:

    Myslíte, že je možné nasadit i jezdce obráceně? tak aby se ten zip pak dal otvírat jedním, nebo druhým jezdcem, prostě z obou stran.

    • mamas napsal:

      Dobrý den Zdenko,
      nasadit jezdce obráceně jsem nikdy nezkoušela a troufám si říct, že to nepůjde, ale třeba má někdo jinou zkušenost. Ale můžete jezdce nasadit z obou stran zipu. Tedy nepůjde Vám nasadit jezdce obráceně, ale nasadíte ho na druhý konce zipu, a tím pádem bude obráceně a můžete pak otvírat oběma směry, tak jak to bývá třeba u batohů. Ale pokud Vám šlo o to, otvírat oběma směry, ale od konců zipu, jako to bývá u bundy, tak pak můžete použít dělitelný zip s oboustranným jezdcem.
      Pěkný den, b.

      • Zdenka napsal:

        Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď :). Jde mi o zip s dvěma jezdci co k sobě otvírají a od sebe zavírají. Obráceně než píšete u batohů. Takže nasadit „zadkem“ k sobě. Asi to zkusím až příjde, dám vědět. (na spací pytel).

        • Zdenka napsal:

          Jde to, jde to :). Sice nevím jak se mi to přesně povedlo, jezdec po směru jednoduše dle Vašeho návodu (děkuji), a ten pozpátku se konečně taky podařil (po půl hodině, pár cm zničeného zipu a jednoho ztraceného jezdce někde za skříní..). Mj. došlo i na návod od diskutující níže – povytažené tkanice, za které jsem to dost velkou silou vzala kombinačkami. A jezdce proti kleštím také dost velkou sílou… a najednou to tam zajelo. Tím jezdcem co už tam byl nasazený se upraví zip a je to :).

  25. Anonymous napsal:

    Mně paní v galanterii poradila ten začátek zipu "natřepit", prostě povytáhnout za začátky těch kostic až vám vylezou 2 drátky a na ty ten zip nasunout, snad jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně, vteřinová záležitost bez nutnosti stříhání a zkracování, jen to chce trochu cviku. Ale ten nápad natáhnout víc jezdců najednou, ten je na metál!!!

  26. mamas napsal:

    Díky.:-) Už mi tato "zásoba" ušetřila spoustu času a hlavně nervů.:-)

  27. by Micha napsal:

    bezva nápad s těmi dalšími jezdci, vždycky s tím strašně bojuju, tak když se mi to příště povede snadno, tak si jich tam dám hned víc najednou 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)