Tříčtvrťáky s lemováním nohavic – návod, jak na ně

Dnes se podíváme na zoubek jednomu našemu střihu. Jsou to dětské tříčtvrťáky. V návodu jsou popsány dvě varianty. Buď s ukončením nohavic do nápletu, anebo rovně, pouze se zahnutím nohavic. A dnes si ukážeme ještě třetí variantu, jak lze jednoduše kalhoty proměnit zase v jiný model.

Chtěla jsem z kalhot „na lítačku“ udělat model trochu „slavnostnější“ a do nohavic jsem tedy přidala světlý lemovací proužek. Postup je jednoduchý a výsledek, dle mého soudu, skvělý. Tak se do toho pojďme pustit.

Co budeme potřebovat:

  • V prvé řadě střih na tříčtvrťáky. Třeba ten náš, který seženete v e-shopu tady, anebo nějaký jiný, který už máte doma.
  • Tzv. šikmý proužek na olemování nohavic – spotřeba cca 2 m.

Jak na to:

Podle střihu si připravte přední a zadní díly a pomocí nějaké kulaté šablonky (já jsem použila skleničku) si zakulaťte spodní rohy u vnějšího švu, na předním i zadním díle.

Kapsy jsem střihla rovně, abych je mohla taky olemovat šikmým proužkem a nedělala je váčkové, ale jen podložila spodním dílem a z líce viditelně prošila.

Pak sešijeme sedové švy (prostřední švy na předním a zadním díle) a vnitřní švy nohavic. Nesešité zůstanou boční švy a ty olemujeme. Než se dáme do lemování, začistíme si na OL nebo cik cak stehem boční hranu zadní nohavice. A teď už se pustíme do lemování. Z lícové strany našijeme na hranu nohavice šikmý proužek. Šikmý proužek rozložíme, jeho hranu srovnáme s hranou nohavice a v místě prvního skladu proužek přišijeme kolem přední nohavice a spodního okraje. Tedy šijeme od horní hrany předního dílu až dolů, přes oblinu nohavice, kolem spodního okraje nohavice až na zadní díl a tam zase přes oblinu a asi 5 cm po hraně zadního dílu.

Tady je vidět proužek přišitý na boční hraně předního dílu, kolem spodní hrany až cca 5 cm do boční hrany zadního dílu. Takto přišitý proužek přetočíme kolem hrany do rubu nohavice a přichytíme si jej špendlíky.

Takto nachystanou hranu předního dílu přiložíme k hraně zadního dílu. Přední díl přesahuje přes hranu zadního dílu celým šikmým proužkem. Špendlíky, které máme v hraně předního dílu, přepíchneme i do zadního dílu, a tím si díly přichytíme.

Nohavice k sobě přišijeme. Šijeme po lemu dle obrázku.

Tady je detail prošití nohavice u obloučků. Pokud se u přechodu zadní nohavice na přední trefíte do lemu lépe než já, bude to fajn. 🙂

Operaci zopakujeme na druhé nohavici, přišijeme pásek (náplet nebo klasický) a máme hotovo.

A malý frajer může vyrazit do světa.:-)

Mám na dětech tříčtvrťáky ráda, protože při věčných pádech jsou aspoň trochu chráněny kolena.:-) Jak je to u Vás? Napište nám do komentářů a šijte s námi.

Bára

Bára & Dáša_mamas
Zakladatelky projektu Šijte s námi. Svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Kateřina napsal:

    Super, další krásný návod. Vypadá to, že jsem se díky vám zbláznila do šití😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)