Obal na notebook

Je to už skoro rok, co slibuji sama sobě, že si ušiju obal na noťas. Když jsem doma a používám ho, tato potřeba opadne a znova nastane až v okamžiku, kdy někam odjíždím. Tato situace opět nastala minulý měsíc. Čekala mě 250 km dlouhá cesta busem a můj noťas stále neměl obleček.

Odložila jsem tedy stranou výmluvy, proč to nejde a dala se do díla. Vznikl obal na notebook, ale klidně i tablet, čtečku apod., se samostatnou taštičkou na příslušenství.

Napájecí kabel, myš a jiné potřebnosti je potřeba někam schovat a přibalit s sebou, ale někdy je taky fajn mít noťas pěkně štíhlý a zasunout ho do kabelky, batůžku nebo aktovky. Postě plán obalu byl jasný. Čistý, hladký design, odolný vnějším vlivům, ale dostatečně vypolstrovaný ať je přístroj jako v peřince. Součástí musí být kapsa na příslušenství, nejlépe odnimatelná, ale v případě potřeby, aby držela pohromadě s obalem.

Myslím, že všechny požadavky se mi podařilo naplnit. Obal je ušitý ze softshellu, takže odolá i větru a dešti 🙂 a uvnitř je měkký fleece. Samostatná kapsa na příslušenství se dá v případě potřeby přichytit k noťasu pomocí gumy. Líbí? Pokud by se vám takový obal hodil, pojďte si jej s námi ušít.

Dnes se mrkneme jen na samotný obal. Taštičku na příslušenství si ušijeme zase příště.

Co budeme potřebovat:

  • Softshell – spotřeba dle rozměrů vašeho notebooku. Univerzální výpočet spotřeby najdete níže. Pro malý noťas s uhlopříčkou 11,6″ je potřeba obdélník 26 x 68 cm.

Pozn.: Samozřejmě lze použít i jakoukoliv jinou látku než softshell. Pokud použijete plátno, nažehlete na jeho rubovou stranu ještě nějakou výztuhu pro zpevnění. 

  • Fleece – spotřeba stejná jako hlavní vnější látky.
  • Zip v metráži a jezdec – spotřeba dle rozměrů vašeho notebooku. Pro dnešek použijeme jen jeho jednu část. Pro malý noťas s uhlopříčkou 11,6″ je potřeba 94 cm.
  • Trojúhelníček na ochranu švů – z koženky , kůže nebo jiného vhodného materiálu. Ale poslouží i samotný softshell.
  • Kousek softshellu na ucha, pokud je na obalu chceme mít. 2 ks obdélníku 30 x 5 cm.

Jak na to:

Ukážeme si postup univerzální pro všechny rozměry notebooků a tebletů, takže začneme měřením.

Změříme si obvod delšího i kratšího rozměru a hodnoty si zapíšeme. Můj noťas má rozměry 63 cm a 45 cm. Ohyb látky bude na kratší straně, budeme tedy potřebovat obdélník těchto rozměrů:

63 cm + 2 cm na švy (bude jen jeden, na druhé straně je ohyb látky) + 3 cm na vůli => 68 cm

45 cm + 4 cm na švy + 3 cm na vůlí => 52 cm : 2 = 26 cm

Potřebuji tedy ze softshellu obdélník 68 x 26 cm.

Fleesovou podšívku je dobře o 1 až 2 cm zúžit. Jinak se tam materiál příliš hromadí. Podšívka tedy bude 68 x 24 cm.

A teď spočítáme zip. Potřebujeme dlouhou stranu a půl krátké a to celé x 2. Takže jednoduše použijeme naše spočítané rozměry: 68 + 26 = 94 cm.

Připravenou vnější i vnitřní látku dáme na sebe, složíme na polovinu a jeden z rohů mírně zakulatíme.

Na podložku si položíme jen softshell lícem nahoru a na delší hranu, kde máme zakulacené rohy našpendlíme zip. Ze zipu jsme si oddělili jen jednu jeho tkanici. Pokusíme se zip umístit na střed dílu, aby nám na kratší strany přesahoval rovnoměrně. Lícová strana zipu (to je tak, na které jsou zoubky více vidět) míří směrem k softshellu.

Zip hlavně v obloučcích důkladně našpendlíme (nasvorkujeme). V obloučcích si můžeme pomoct a na několika místech tkanici zipu pár milimetrů nastřihnout. Na koncích tkanici zipu mírně, (cca 5 mm) povytáhneme přes hranu látky.

Je-li zip na místě, překryjeme vše vrstvou fleecu a špendlíky nebo svorky přepíchneme i na fleece. I zde je vidět, že tkanice na koncích mírně vykukují z pod látek.  Jak už jsem upozornila výše, je dobré podšívku z fleecu o 1 až 2 cm zúžit. Já to zde nemám (dodělávala jsem až dodatečně), takže vám by mělo ve spodní částí z pod fleecu vykukovat kus softshellu. Takto připravené díly sešijeme. Šijeme pouze v místě zipu.

Sešité díly protočíme na lícovou stranu a kolem zipu jej prošijeme. Tento krok není nutný, ale zabráníme tak pozdějšímu nechtěnému zapínání fleecu do zipu.

Urovnéme k sobě konce zipu, srovnáme nesešité hrany softu (na fotu ty horní hrany) a nasadíme na zip jezdce. Přes pečlivé měření jsem se při našívání zipu nějak netrefila na střed a konce vůbec nemám u sebe. Nakonec se to ukázalo jako příjemná chyba, protože mi šel dle našeho návodu v tomto článku aspoň pěkně nasadit jezdec zipu. Takže pokud jste se netrefili stejně jako já, i to je v pořádku.:-)

Díly protočíme vnitřkem obalu ven a srovnáme na sebe nesešité části softshellu. Sesvorkujeme a sešijeme.

Šijeme pokud možno co nejvíce k zipu, co nám patka a trochu našeho násilí dovolí.

Švové přídavky v odšitém rohu sestřihneme, ať se nám v něm, po protočení, látka nekupí.

Nyní z obalu stáhneme fleecovou podšívku, urovnáme si ji a sešijeme její nesešité části. Snažíme se opět dojet až těsně k zipu. Na spodním okraji si necháme cca 8 cm nesešitých, na protočení celého obalu do líce.

I na podšívce sestřihneme rožek. Otvorem, který jsme si nechali v podšívce, vidíme ho i na fotce, protočíme celý obal do líce a vše si srovnáme. Pokud vše sedí, nikde jsme si nepřišili nic, co jsme neměli, můžeme sešít otvor v podšívce.

Okraje otvoru na protočení podhrneme a ručně matracovým stehem nebo strojem zašijeme.

Obal protočíme na lícovou stranu a začistíme konec zipu. Vezmeme si k ruce trojúhelníček na ochranu švů nebo si jej ustřihneme z kůže, koženky, nebo softshellu. Strana trojúhelníčku je cca 2,5 cm.

Trojúhelníček umístíme na konec zipu tak, aby zakryl nedokonalosti a přišijeme jej k obalu. Bylo to mé první našívání trojúhelníčku a výsledek nic moc. 🙂 Možná by to chtělo více trénovat nebo šít v ruce. Každopádně doporučuji hodně zkrátit steh a šít pomalinku.

I když nebude našití trojúhelníčku stoprocentní, bude obal jako celek rozhodně skvělý.

Já jsem se rozhodla obal nakonec nechat bez uch, ale kdybyste si je chtěli přišít, tak koukněte jak na to.

Obdélníček látky nachystaný na ucha složte podélně napůl a sešijte…

Sešijte krátké a dlouhou stranu.

Pak složte ještě jednou na polovinu sešijte jen prostředních 15 cm.

Ucho přišpendlíme na obal a do kříže přišijeme. Po obvodu můžete přišít i cikcak stehem. Záleží, jak se vám to bude líbit.

A obal s uchy nebo bez je hotový.

Pokud chcete k obalu i taštičku na příslušenství, tak se stavte příští týden, kdy si ji spolu ušijeme.

Užívejte si své nové obaly a napište nám do komentářů, co vše vás napadlo do nich ukrýt.

Krásné dny přeji

Bára

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)